lauantai 27. helmikuuta 2021

Farkkujen paikkaaminen huomaamattomasti

Kun farkkuihin syntyneen kuluman tai repeämän haluaa korjata mahdollisimman huomaamattomasti, ompelulangan värin valinta on yksi tärkeimmistä työvaiheista. Farkuissa on uskomattoman paljon sävyeroja, joten jos farkkuja korjaa paljon, kannattaa hankkia runsas kokoelma erisävyisiä sinisiä ja siniharmaita ompelulankoja.

Sopiva väri löytyy, kun lankoja asettelee kankaan päälle.

Tässä tapauksessa päädyin valitsemaan kaksi eriväristä lankaa. Paikkaan reiän ensin paremmin taustaan maastoutuvalla langalla. Tämän jälkeen voi toisella sävyllä tikata ensimmäisten tikkausten päälle joitain edestakaisia tikkauksia, jolloin paikkaukseen syntyy farkkukankaan tapaan sävyeroja. Jos paikattava alue on iso ja esimerkiksi polven kohta on vaaleampi kuin ympäröivät alueet, voi olla tarpeen käyttää useitakin erivärisiä lankoja.

Varsinkin polvissa paljon käytettyjen farkkujen kangas on yleensä venynyt ja menettänyt alkuperäisen muotonsa.

Reikiintynyt tai ohentunut kohta kannattaa sen vuoksi ensin silittää muotoonsa. Jos paikkamisen tekee silittämättä, polveen jää melko varmasti ikävä polvipussi. 

Silittämällä myös paikattavan reiän yleensä saa pienemmäksi ja repeämän reunat asettuvat siistimmin vastakkain. 

Reikiintyneen kohdan tausta kannattaa vahistaa tukevalla silitettävällä tukikankaalla tai vanhoista pehmeäksi kuluneista farkuista leikatulla paikalla. 

Jos reikä on iso tai paikattava alue kovin ohueksi kulunut, silloin kannattaa käyttää korjattavien farkkujen kanssa mahdollisimman saman varistä farkkupaikkaa. Farkkupaikan kanssa ei haittaa, vaikka paikka jäisi osittain näkyviin paikattavan kohdan alta. Silitettävän tukikankaan avulla paikattava reikä on kuitenkin helpompi saada pysymään oikeassa muodossaan ompelun aikana.

Paikkaaminen tehdään ompelukoneella edestakaisin tikkaamalla farkkukankaan langansuunnan mukaisesti. Farkuissa on pystysuuntaisia langansuunnan mukaisia viiruja ja ompeleet maastoutuvat näiden viirujen sekaan, kunhan ompelulangan värin osaa valita oikein.

Tämä nurjalta puolelta otettu kuva näyttää havainnollisemmpin ompelusuunnan. Itse yleensä aloitan paikkaamisen reiän läheltä ja sen jälkeen tikkaan reiän ympärystä laajemmalta alueelta. Tällä etenemisjärjestyksellä taustalla oleva paikka on helpompi kiinnittää farkkuihin ilman kupruja ja reiän reunat saa asettumaan oikeille paikoilleen varmemmin.

Tässä lopputulos. Paikattu polvi on katsojasta päin oikealla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti