maanantai 22. maaliskuuta 2021

Silmukoimalla parsiminen

Silmukoimalla parsiminen on paras tapa korjata neuleita, jos haluaa lopputuloksen olevan mahdollisimman huomaamaton. Silmukoimalla saa myös toteutettua näyttäviä näkyviä korjauksia.


Näkymättömän lopputuloksen saavuttamisessa parsimislangalla on keskeinen rooli. Mikäli mahdollista, käytä samaa lankaa, jolla alkuperäinen neule on valmistettu. Jos samaa lankaa ei ole saatavilla, valitse korjattavan neuleen kanssa mahdollisimman saman värinen ja paksuinen lanka. Alla olevassa kuvassa pieni harmaa alue värikkäiden alueiden keskellä on silmukoitu sukkalangan värisellä langalla.


Silmukoimalla voi vahvistaa oikeita ja nurjia silmukoita sekä kirjoneuleita. Silmukoinnin harjoittelu kannattaa kuitenkin aloittaa yksivärisestä tai raidallisesta vaaleahkosta sileästä neuloksesta. Villasukkien sileiden pohjien paikkaaminen on hyvä silmukointikohde aloittelijalle.  Mustasta ja muista tummista värisävyistä silmukat erottuvat huonosti ja silmukoiden jäljittely saattaa olla sen vuoksi haastavaa. Samoin teollisesti valmistettujen ohuiden neuleiden silmukointi siististi vaatii vähän enemmän kokemusta silmukoinnista.

Silmukoimalla voi korjata reikiäkin, mutta helpointa silmukointi on siinä vaiheessa, kun reikä on vasta syntymässä. Tuossa vaiheessa neule on kulutuksessa ohentunut, mutta kaikki silmukat ovat vielä ehjät. Neuleita kannattaakin säännöllisesti käydä läpi ja tarkistaa, että niistä ei löydy ohentuneita kohtia. Itse tarkistan villasukkien kunnon aina pesun jälkeen.


Silmukoinnissa vahvistetaan alkuperäisen neuloksen ohentuneet silmukat pujottelemalla neulan avulla parsintalanka alkuperäisen neuloksen silmukoita jäljitellen yksi kerros kerrallaan. Paras työväline silmukointiin on tylppäpäinen kanavaneula. Parsittavan sukan sisälle kannattaa asettaa tuki, joka pingottaa parsittavan alueen sileäksi. Tässä toimii hyvin parsinsieni, mutta myös esimerkiksi lasipurkin metallinen kansi ajaa saman asian. 

Ohentuneen kohdan silmukointi kannattaa aloittaa muutamia kerroksia ennen ohentuneen kohdan alkua, jolloin silmukoitu paikka kiinnittyy sukan ehjään osaan eikä heti kulu puhki vahvistetun kohdan vierestä.
 
Silmukat muodostavat oikealla puolella v:n muotoisia kuvioita. Aloita pujottamalla lanka ensimmäisen silmukan v-pohjukkaan.

Tästä alkaa silmukoiden jäljittely. Seuraa vahvistettavan silmukan muodostamaa lenkkiä ja pujota neula silmukan yläreunan kautta seuraavan kerroksen silmukan muodostaman lenkin läpi. Pujota neula tämän jälkeen takaisin ensimmäisen silmukan pohjukasta sisään ja tuo neula ulos samalla kerroksella olevan viereisen silmukan pohjukasta. Ensimmäinen silmukoitu silmukka on valmis.


Etene silmukoinnissa vahvistettavan alueen kerroksen loppuun silmukka silmukalta. Kun olet silmukoinut alueen reunimmaisen silmukan, on aika kääntyä ja siirtyä seuraavalle kerrokselle. Silmukoinnin reunasta tulee siisti, kun pujotat langan paikattavaa aluetta seuraavien kahden silmukan välistä uudelle kerrokselle, silmukoitavan kerroksen aloitussilmukan pohjukkaan.
Tämän jälkeen silmukointi jatkuu toiseen suuntaan samaan tapaan kuin silmukoit ensimmäisenkin kerroksen. Nyt silmukat kiinnittyvät alareunastaan edelliseen silmukoituun kerrokseen.


Pikkuhiljaa ohentunut kohta peittyy silmukoinnin alle.Silmukoimalla voi vahvistaa isompiakin alueita ja käyttää alueiden vahvistamisessa erivärisiä lankoja.


Kun silmukoidaan useammasta erivärisestä langasta muodostuvaa pintaa, täytyy eri väreillä silmukoidut alueet sitoa toisiinsa. Ala- ja yläreunasta alueet sitoutuvat toisiinsa samaan tapaan kuin yksivärisellä langalla silmukoitaessa. Uudella värillä alkava kerros silmukoidaan kiinni edellisen kerroksen silmukoihin.


Myös sivusta eri väriset alueet sitoutuvat yhteen, kun käännöskohdassa langan pujottaa viereisen silmukkarivin kautta samaan tapaan kuin silmukka sidottiin yllä vahvistettavaan neulokseen. Tässä esimerkissä harmaa lanka pujotetaan samalla kerroksella vastaan tulevan mustan alueen ensimmäisen ja toisen silmukan välistä. Muista kiristää käännöslenkkiä riittävästi, jotta erivärinen lankalenkki ei jää rumasti näkyviin.           Ei kommentteja:

Lähetä kommentti