perjantai 9. huhtikuuta 2021

Miten vahvistettu kantapää parsitaan silmukoimalla?

Vahvistetun kantapään kantalapussa joka toinen kerros neulotaan kokonaan oikeilla silmukoilla ja joka toisella kerroksella toistuu kahden silmukan mallikerta, jossa joka toinen silmukka on nostetaan neulomatta ja joka toinen on neulotaan oikein. Vahvistettu kantapää on kestävämpi kuin kantapää, joka on kokonaan neulottu pelkkiä oikeita silmukoita käyttämällä. 


Kovassa käytössä myös vahvistettu kantapää lopulta kuluu puhki. Ennen lopullista reikiintymistä silmukat alkavat ohentua ja se onkin sopiva hetki silmukoimalla pelastaa kantapäät lopulliselta reikiintymiseltä. 


Vahvistetun kantapään silmukoinnissa jäljitellään alkuperäisen neuloksen neulepintaa. Yllä olevassa kuvassa punaisella langalla on silmukoitu vahvistetun kantapään kaksi ensimmäistä kerrosta punaisella langalla. 



Seuraavaksi silmukointiväri on vaihdettu mustaan. Ensin on oikealta vasempaan edeten silmukoitu kerros, jossa joka toinen silmukka on nostettu neulomatta ja joka toinen on neulottu oikein. Silmukoitavan alueen ensimmäinen silmukka on nostettu neulomatta ja se on silmukoitu nostettua silmukkaa jäljittelemällä kahden neulekerroksen korkuisena. Seuraava silmukka on neulottu ja se silmukoidaan neulottua silmukkaa jäljittelemällä yhden neulekerroksen korkuisena. Näin silmukointia on jatkettu kerroksen loppuun. Joka toisella silmukalla on jäljitelty nostettua silmukkaa ja joka toisella silmukalla on silmukoitu neulottu silmukka. Lopputuloksena tässä vaiheessa on sahalaitainen musta raita.



Seuraavaksi silmukoidaan vasemmalta oikealle palatessa pelkät neulotut silmukat ja lanka pujotetaan nostettujen silmukoiden ali.



Kahden mustalla langalla silmukoidun kerroksen jälkeen silmukointi muodostaa tasaisen raidan, jossa joka toisen silmukan kohdalla oikea silmukka molemmilla silmukoiduilla kerroksilla ja joka toisella kerroksella on kahden kerroksen yli menevä nostettu silmukka.



Vahvistetun kantapään silmukoinnin harjoittelu kannattaa aloittaa korjattavasta sukasta poikkeavalla värillä, jolloin silmukoidut silmukat erottuvat helpommin. Väreillä voi myös leikitellä ja värejä vaihtelemalla saa aikaiseksi erilaisia raitoja ja kirjoneuleelta näyttävää pintaa.



Tässä kirjoneuleraita on syntynyt siten, että oikealta vasemmalle tullessa on silmukoitu punaisella langalla sekä nostetut että neulotut silmukat ja takaisin vasemmalta oikealle palattaessa silmukointilanka on vaihdettu mustaan lankaan, jolla on silmukoitu joka toinen neulottu silmukka.

BONUSVINKKI

Usein paljon käytetyissä sukissa pohja saattaa olla aavistuksen huopunut ja silmukoita on vaikea erottaa pohjasta. Luonnonharjaksista tehdyllä vaateharjalla silmukat saa selvemmin esille, kun neuletta harjaa alkuperäisen neulomissuunnan mukaisesti. Harjatessa neuloksen kuidut järjestäytyvät alkuperäiseen asentoonsa ja silmukat on sen jälkeen helpompi erottaa. Harjaaminen poistaa myös pohjaan tarttuneet roskat kuten esimerkiksi kotieläinten karvat, jotka eivät yleensä pesussakaan helposti irtoa neuloksesta. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti