tiistai 16. helmikuuta 2021

Miten korjaat farkkujen takataskun viereen tulleen repeämän?


Ensimmäiset repeämät mukavan pehmeäksi kuluneisiin farkkuihin ilmestyvät usein taskujen viereen tai polviin. Taskun viereen ilmestyneiden repeämien paikkaamisessa on omat haasteensa. Jos taskun purkaa koko revenneen sivun osalta ensin pois, itse reiän korjaaminen on helppoa. Tämän jälkeen taskun kiinnittäminen takaisin huomaamattomasti voikin olla isompi työ, koska usein taskuissa on näyttävät tikkaukset. On toki mahdollista hankkia samanväristä tikkauslankaa ja tikata tasku takaisin kiinni vanhoja tikkauslinjoja pitkin, mutta siistin lopputuloksen saavuttamiseksi on hyvä tikata koko taskun ympärys. Usein muut farkuissa olevat tikkaukset ovat tässä vaiheessa tosin jo niin kuluneet, että uudet tikkaukset luultavasti erottuvat aika hyvin. Taskun paksuissa yläkulmissa olevien vahvistusten tikkaukset tavallisella ompelukoneella saattavat myös tuottaa pieniä haasteita. Ja vaikka tikkaus onnistuisikin, on taskun purkamisessa ja uudelleen kiinnittämisessä kohtuullisen paljon työtä.

Olen vuosien varrella kehitellyt taskujen viereen tulleiden repeämien korjaamiseen melko helpon tekniikan, joka sen lisäksi säästää alkuperäiset tikkaukset ja kestää hyvin.


Näissä farkuissa vasemman taskun ylänurkka on jo melko pahasti repeytynyt ja oikean taskun ylänurkassa on jonkin verran kulumaa, joten sekin kannattaa vahvistaa samalla kertaa.

 

Isomman repeämän taakse silitin ensin pienen palan tukikangasta. Näin repeämä pysyy paremmin kuosissaan, kun sitä alkaa paikkaamaan.Tämän jälkeen kiinnitin nurjalle puolelle yhtenäisen farkkupaikan. Paikatun kohdan alla oleva tukipaikka ei korjauksen jälkeen juurikaan ulos päin näy, mutta huomaamattomman lopputuloksen varmistamiseksi paikka on tässä kiinnitetty vaaleampi puoli korjattavan kohdan kanssa vastakkain. 

Paikan täytyy olla sen verran iso, että se ulottuu reilusti taskujen alle.Seuraavaksi ommellaan farkkujen värisellä langalla alla oleva paikka keskitakasaumaan kiinni aivan tikkauslinjan viereen.


Sitten alkaakin varsinainen reiän paikkaus. Nosta taskua repeämän verran irti miehustasta ja kiinnitä revennyt kohta kiinni alla olevaan paikkaan edestakaisin ompelemalla. 


Tässä tavoitteena oli mahdollisimman huomaamaton paikka, joten paikkaamisessa on käytetty farkkujen väristä ompelulankaa. 


Tämän jälkeen paikka ommellaan kiinni taskun sisäpuolelle. Kun paikka kiinnitetään reilusti taskun sisäpuolelle, kuluneen kohdan ympärille syntyy nurjalle puolelle tukeva tausta, joka estää uusien kulumien syntymisen korjatun kohdan viereen. Tai jos uusia kulumia ilmestyy, ne on helppo korjata, kun alla on valmiiksi jo tuki olemassa.Lopuksi tasku ommellaan alla olevaan paikkaan kiinni. Ompelu tapahtuu farkkujen värisellä langalla aivan tikkauslinjojen viereen, jolloin taskun kiinnittävä ommel maastoutuu tikkauksen viereen. 


Lisäksi kannattaa kiinnittää paikka kaikkiin muihinkin tikkauslinjoihin, joiden yli paikka ulottuu. On hyvä välillä silittää paikattavaa aluetta, jotta siihen ei jää ikäviä kupruja. Nurjalta puolelta lopputulos näyttää tälle.


Vertailun vuoksi tässä vielä tilanne nurjalla puolella ennen paikkausta.Tältä paikattu kohta näyttää läheltä tarkasteltuna.Vähemmän kuluneen taskun kulman vahvistin muutamalla taskun viereen ommellulla edestakaisompeleella ja sen lisäksi tässä on ommeltu tukiompeleet taskun tikkausten viereen sekä taskun sisäpuolelle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti